Wie nu Windows 7 of 8.1 draait, kan gratis upgraden naar Windows 10 zonder daarbij een complete herinstallatie te doen. Gebruikers hebben in de afgelopen weken de mogelijkheid gehad om een Windows 10-kopie digitaal te reserveren en deze wordt ergens na 29 juli digitaal verspreid.
Windows 10 lijkt een direct antwoord op de kritiek en betekent op veel vlakken een nieuwe start voor Microsoft. Het is de eerste Windows-versie die deels werd ontwikkeld door Microsoft zonder Steve Ballmer of Bill Gates aan de top. Sinds begin 2014 zwaait Satya Nadella de scepter bij de softwaregigant en hij heeft in die korte tijd al behoorlijk zijn stempel op het bedrijf gedrukt. Wijzigingen in het Windows-team hebben waarschijnlijk meer bijgedragen, maar duidelijk is dat Microsoft het met Windows 10 over een andere boeg gooit. In oktober van 2014 konden gebruikers al een eerste preview testen en in het voorjaar van 2015 ging een grootschaliger testprogramma van start, waarbij geïnteresseerde gebruikers via Windows Update om de paar weken van een nieuwe build werden voorzien.
Die nieuwe manier van ontwikkelen wordt na de release doorgezet; Windows verandert van een softwarepakket in een softwaredienst. Via Windows Update blijft Microsoft gewoon verder werken aan het besturingssysteem en gebruikers hoeven niet meer te wachten op een service pack of een nieuwe release voor grote wijzigingen. Opvallend daarbij is dat Windows 10 een gratis upgrade wordt voor bestaande gebruikers van Windows 7 en 8.1.
In de afgelopen paar maanden hebben we Windows 10 getest op verschillende systemen: desktops, laptops, tablets en convertibles, tot aan de jongste build, 10240, toe. In deze review bekijken we de belangrijkste vernieuwingen, zoals de nieuwe desktopfunctionaliteit, de aanpassingen voor touchscreengebruikers, het nieuwe app-platform, persoonlijke assistent Cortana en de nieuwe Edge-browser. Later deze week komen we met een artikel waarin we ingaan op de technische implicaties van Windows, met onder andere benchmarks en een blik op DirectX 12.